Kannie zonder money: geld maakt niet (altijd) gelukkig!
Geld maakt niet gelukkig! Of toch wel? Daar zijn de meningen over verdeeld, tijdens de voorstelling Kannie zonder money. Op 19 juni nam Studio 52nd de twee studio’s en de foyer van productiehuis Nowhere in Amsterdam-Oost over. Acht jeugdige schrijvers en vier acteurs toonden hier een reeks voorstellingen over dit beduchte en beruchte onderwerp. Geld, money en doekoes, wat vinden we daar nou eigenlijk van?
Aan meningen geen gekort, en aan fantasie ook niet. De acht toneelstukken zijn gevuld met spannende gebeurtenissen. Zo wordt er door twee coureurs door de foyer geracet in het stuk van Rayan, met een hoog geldbedrag als inzet tussen de twee racers. In het verhaal van Djene voeren een meisje en een vogelverschrikker strijd om een gouden maïskolf, en krijgen ze te maken met gevaarlijke lasers. En in Nikeysha’s toneelstuk komt er zelfs een eng huis tot leven, dat spoken en geesten oproept.
Centraal in alle toneelstukken staat geld, rijkdom, armoede en hoe je ermee omgaat als een ander meer of juist minder heeft dan jijzelf. Dat is niet altijd luchtige thematiek, maar de kinderen schuwen er niet voor om ook de nadelige kanten van dit onderwerpen op het podium te zetten. Zoals in het toneelstuk van Zoë, waar een zombie-apocalypse plaatsvindt. In deze barre tijden steelt een zombie de spaarpot van de ander. Het lijkt er even op dat hij daarna spijt betoont, maar met een enorme plottwist blijkt niets minder waar. Niet alle personages krijgen een happy end, zo ook in het verhaal van Inass. Hier krijgen twee vrienden allebei een voetbalcontract aangeboden bij hun droomclub. Kies je dan voor je vrienden of voor het geld?
Gelukkig zijn er ook goede aflopen te vinden, waarin vriendschappen ontstaan of worden hersteld. In het toneelstuk van Barnabas is een hond zo jaloers op de gouden ketting en nieuwe schoenen van de ander, dat hij in de problemen komt als hij die probeert te bemachtigen. In het stuk van Romaissa gaat iemand zo gebukt onder haar geldgebrek dat het vooruitzicht van een erfenis belangrijker lijkt dan wat rest van het leven van een dierbare vriendin. En in het toneelstuk van Rania spelden twee flamingo’s elkaar listen en trucs op de mouw om een waardevolle gouden mango te bemachtigen.
Dankzij talrijke onverwachte wendingen zijn aan het einde van deze stukken alle personages het erover eens: vriendschap is veel belangrijker dan geld. Met een gouden mango, een nieuw paar jordans of een gouden maïskolf ben je weliswaar wel een stuk rijker, populairder, of kijken mensen tegen je op – maar met wie deel je al dat geld dan?
In de pauze worden er briefjes uitgedeeld in de vorm van geld, met daarop vragen over hoe wij zelf met geld omgaan. Welke aankoop is bijvoorbeeld goed bevallen (een gitaar) en van welke heb je spijt (een neppe smartwatch)? Of wat zou je doen als je €50 op straat vindt? Op die laatste weten zowel kinderen als hun ouders wel antwoord: je kan het sparen, maar je kan het ook geven aan iemand die het nu hard nodig heeft. Daar is iedereen blij mee.
Studio 52nd’s eigen artistiek leider Fanneke Verhalen, en de regisseur van Kannie zonder money zelf, Honey Eavis praten de avond aan elkaar. Met het publiek bespreken ze wat je bijvoorbeeld doet als ouder of verzorger als je kind iets wil wat buiten het financiële bereik ligt? Gelukkig is ook Ria aanwezig, een expert van Moneyschool. Zij heeft de ‘gouden’ tip: praat erover! Wat is de waarde van geld en hoe voel je je erbij? Kinderen hebben zelf ook vaak goede tips en inzichten over het budget.
De avond wordt afgesloten met een groot applaus voor alle acteurs, alle schrijfbuddy’s, en natuurlijk alle schrijvers van deze geslaagde theatervoorstellingen.