"Mooi dat we met deze voorstelling even in elkaars schoenen kunnen staan."
Jonge gamers laten via Good Game zien, horen en voelen wat ze meemaken in de virtuele realiteit. De voorstelling is volledig geschreven door jongeren. Delen van de muziek zijn gecomponeerd door jonge gamers en zelfs de choreografie is gebaseerd op de bewegingen van jongeren. Drie professionele acteurs kunnen daardoor nu precies laten zien wat de gamewereld is: een grenzeloos universum, dat zowel een bevrijding als een gevangenis kan worden.
Het zaallicht gaat weer aan op woensdagavond in De Krakeling. Na een luid applaus pakt jeugdpsychiater Glenn Helberg de microfoon, voor een nagesprek met alle ouders, kinderen en schrijvers die voor de try-out zijn uitgenodigd. Grappig, herkenbaar, confronterend; het zijn slechts een paar omschrijvingen die voorbij komen.
Een moeder is benieuwd hoeveel uur één van de jonge schrijvers nou eigenlijk besteedt aan gamen. “Dat verschilt heel erg”, vertelt een 17-jarige schrijver van de voorstelling in de zaal. “Laatst kwam er een nieuw Pokémon-spel uit. Dan ben ik soms wel veertien uur per dag bezig. Maar op een andere dag ben ik misschien weer hooguit een half uurtje bezig met Fortnite. De lange dagen heb ik alleen als er echt iets héél leuk is.”
Vervolgens heeft Helberg een vraag voor de moeder. Want waarom wilde zij dit eigenlijk zo graag weten? Deels gaat het haar om conflicten thuis, die groter kunnen worden naarmate kinderen ouder worden en meer gaan gamen. “Maar ik vroeg het me ook af omdat de voorstelling zo goed in de belevingswereld van jongeren duikt”, voegt de bezoeker toe. “Je kunt dit nooit schrijven op basis van één uurtje spelen, er is ervaring voor nodig. Ik vroeg me dus af hoeveel uur gamen hier nou eigenlijk achter zit om het zo precies op te schrijven.”
Na verschillende reacties uit de zaal, haalt Helberg een doosje tevoorschijn. Speciaal voor Good Game is er namelijk een kaartspel ontwikkeld, waarmee gamers en niet-gamers elkaar beter kunnen begrijpen. Een jongen mag een vraag oplezen aan zijn moeder: “Is het volgens jou beter om weg te vluchten in een boek dan in een game?”
“Oh wat een moeilijke vraag”, begint de moeder. “Ik denk niet dat de een beter is dan de ander. Wel denk ik dat het beter is als je óók een boek leest, omdat het je rustiger kan maken. Maar de wereld van games is onuitputtelijk en supervet.” Haar zoontje reageert. “Ik denk dat ik van lezen wel rustiger word, maar ik vind dat een beetje saai. Van gamen word ik niet per se rustig, maar ook niet druk.”
Ook de moeder mag een vraag oplezen. “Vlucht je wel eens weg door te gamen?” De jongen: “Meestal vlucht ik weg in Donald Duck, want ik mag alleen in het weekend gamen.”
“Ik heb zelf een broertje dat elke dag gamet”, vertelt een man in het publiek. “Ik zou hem graag hier mee naartoe nemen om hem te laten beseffen wat gamen kan veroorzaken. Zelf ben ik ook een gamer. Soms kwam er veel woede bij kijken. Van deze voorstelling kun je denk ik wel wat leren.”
“Ik zou juist graag de ouderen hierbij willen betrekken”, reageert een andere bezoeker. “Als de kinderen ’s avonds in bed liggen, zitten zij op de bank met elkaar te praten over dat gamegedrag. Maar ze krijgen nooit een perspectief vanuit het kind zelf. Dat krijg je hier wel. En soms kijk je weer even door de ogen van ouders. Mooi dat we dus met deze voorstelling even in elkaars schoenen kunnen staan.”
GOOD GAME (GG) speelt vanaf 8 november tot en met februari op allerlei plekken in Nederland. Na afloop ontvangen bezoekers een good e-bag met onder andere het gespreksspel. Kom jij ook? Kies snel een datum uit de speellijst.