Wat doet dat nou met jou?
Door: Bjorn Uyens
Studio 52nd laat al 15 jaar zien hoe breed de waarde van kunst kan zijn: We laten, voor wie dat niet vanzelfsprekend is, in aanraking komen met de creativiteit en verbeelding van theater. We geven kinderen en jongeren een kans om zich te ontplooien en zelfvertrouwen op te bouwen. Door het versterken van hun stemmen op een podium, verandert ook het perspectief van de buitenwereld. Onze voorstellingen nemen vooroordelen weg over jonge mensen en zetten er bewondering en begrip voor in de plaats. Ons theater biedt zo een emotionele ingang voor alle aanschouwers. Dat nodigt uit tot praten, reflectie en niet zelden tot gedragsverandering.
Een deel van ons publiek bestaat uit (aankomend) jeugdzorgprofessionals. Dit zijn de mensen die dagelijks werken met onze jongeren.
Afgelopen maart waren we te gast bij de Levvel. Voor twee dagen stelden ze hun hoofdkantoor ter beschikking om de voorstelling UIT HUIS te laten spelen voor 250 van hun medewerkers. Deze liepen met koptelefoons door hun eigen gebouw, langs zes plekken waar hun zintuigen werden geprikkeld met geur, aanraking, muziek en bovenal met de verhalen van jonge ervaringsdeskundigen van uithuisplaatsing. Na afloop was er een gesprek, waarin de medewerkers hun eigen ervaringen konden delen.
Veel medewerkers spraken ons direct na afloop of indirect op Linkedin aan.
Aanrader! Een mooie luistervoorstelling over wat het betekent om thuis te zijn, wanneer is een plek veilig, en kun je ook zelf die plek zijn? Met de theorie van de #Beschermjassen en mooie nagesprekken was dit een indrukwekkende voorstelling vanmiddag bij #Levvel
Deze mooie reacties waren natuurlijk fijn, maar echt weten, waarom het nou zo indrukwekkend was, dat weten we niet. Was het de setting, de inhoud, de vorm?
We hebben vervolgens een klein onderzoek onder deelnemers uitgezet om daar achter te komen. En met enige trots delen we hier de resultaten.
We vroegen onder andere wat de specifieke vorm van theater toevoegt.
De impact en hernieuwde bewustwording van mijn werk
Het ervaren van en de impactvolle persoonlijke verhalen
Heel waardevol, vooral om me beter in te kunnen leven in het perspectief van de jongeren.
Door met koptelefoon op te lopen, kwam het verhaal beter over dan als iemand dit "zo" zou vertellen. En ook de verschillende ervaringen, voegde ook meer toe aan het gevoel er echt 'in te zitten'. Het is boeiender dan iemand die voor een scherm staat en wat vertelt.
Na afloop krijg je als bezoeker een brief van een ervaringsdeskundige mee. We vroegen ook naar de betekenis hiervan:
Het was wel interessant om zo als hulpverlener aan te worden gesproken en echt inzicht te krijgen wat een jongere nou denkt. Ook de brief naar pleegouders toe was inzichtelijk, vooral dat ze schreef dat altijd maar dankbaarheid verwacht wordt, terwijl een jongere nog zijn best doet om überhaupt zijn plekje te vinden en de situatie tot zich te nemen.
En een leuk laatste feitje. 100% van de respondenten heeft de voorstelling al aangeraden bij collega’s.
Wil je nu zelf de voorstelling nog zien of misschien beter gezegd meemaken, dan kan dat bijvoorbeeld op 20, 21 of 22 juni in CC Amstel in Amsterdam Zuid.