Wij maken theater. Niet zomaar theater. Kinderen en jongeren in moeilijke situaties maken voorstellingen met theaterprofessionals. Ze schrijven de teksten, of ze staan zelf op de planken. Ze maken theater over wat hen bezighoudt. Soms gaat dat over grappige, of verdrietige en soms over lastige en bijna onbespreekbare onderwerpen. Dus onze voorstellingen gaan ergens over. Altijd.

Special Editions

(W)RAP MY HIJAB (13+)

Een voorstelling over wel of niet dragen en al die andere vragen

Geschreven door jonge meiden

Voor (W)RAP MY HIJAB schrijven jonge meiden raps, spoken words en verhalen over het dragen van een hijab. Over hun ervaringen en keuzes. De vragen die ze vaak krijgen. Maar vooral die hen juist niet gesteld worden. 

Regisseuse Khadija Massaoudi en dramaturge Saar Vandenberghe verwerkten deze persoonlijke verhalen in een muzikale performance met actrices Nora Akachar (Trauma’s van Nora) en Asma el Mouden (DEGASTEN). Geertje Geurtsen verzorgt de vormgeving en Ritzah Statia (Best of Fringe 2021) gaf bewegingsadvies. Na elke voorstelling praten Nora en Asma verder met het publiek. 

FOK ME HOKJE (13+)

Met teksten die jongeren schreven over hun gender en seksuele oriëntatie.

Welkom in het dierenrijk, waar mannelijke flamingostellen andermans eieren uitbroeden en de anemoonvismannetjes in vrouwtjes veranderen. Waar geen hokjes zijn en niemand ooit van homo, hetero of trans heeft gehoord. Alleen de mensensoort zet elkaar vast in hokjes. En kom je uit je hokje, dan ben je in gevaar.

Een voorstelling onder regie van Gable Roelofsen en gespeeld door Dionisio Matias (Bonte Hond), Diederik Kreike (VPRO – Koken met konijnen) en Smita James (Shrew Her).

Wie is baas? (13+)

Een voorstelling over het koloniale heden

Geschreven door jongeren met of zonder voorouders uit de koloniën

De jongeren van Open Schoolgemeenschap Bijlmer schreven onder begeleiding van de studio hun gedachten en gevoelens op over de zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis. Drie theatermakers gingen vervolgens onder de eindregie van Gable Roelofsen met de teksten aan de slag, en maakten een muzikale voorstelling van 45 minuten. De voorstelling speelde afgelopen jaar in verschillende theaters door Nederland en zal in juni 2021 in reprise gaan.

Special Edition Light

(on)schuld

Als je te weinig geld hebt in Nederland, dan is dat vast je eigen schuld. Dan ben je hoogstwaarschijnlijk lui, dom of allebei. Zo is het gewoon. Of toch niet? 

In 2020 starten wij met een pilot, een vervolg op Eigen Schuld, genaamd (On)schuld, speciaal voor professionals. De monoloog geeft de stress van geldzorgen weer en biedt aanleiding voor een gesprek.

 

Vanaf januari 2021 op aanvraag beschikbaar

KIDS EDITIONS

PLAYMAKING OVER DE BRUG

Negen kinderen uit de Rivierenbuurt maken hun schrijfdebuut.

Een belangrijk en gevreesd moment in groep 8 is de Cito-toets en het schooladvies van je meester of juf. Een moment vol verwachtingen. Wat als je ouders het niet eens zijn met je advies? Wat als de leraar denkt dat je niet naar de havo kan, terwijl jij denkt van wel? En kunnen de verwachtingen van je ouders en je leraar ook te hoog zijn?

PLAYMAKING IK ZAG TWEE HANEN BROEDEN SAMEN

8 kinderen uit Amsterdam Oost maken hun debuut.

Het broedseizoen is in volle gang! Vogels bouwen hun netjes en bereiden de komst voor van hun kuikentjes. De mannetjes verzamelen het voedsel terwijl de vrouwtjes de eieren warm houden. Tenminste, daar gaan we als mens vanuit, maar is dat wel zo in de natuur? Acht kinderen uit Amsterdam Oost gingen naar ARTIS en vroegen het de dieren zelf.

ÉÉN-OP-ÉÉN DUIZEND ANJERS EN GRANATEN

8 kinderen uit Amsterdam Oost maken hun debuut.

Wat zou je doen als je plots wakker wordt in een oorlogsgebied? Of als je net een aanslag hebt overleefd? Kun je je dat voorstellen? Ken je mensen die weleens verhalen hebben verteld over een echte oorlog, bijvoorbeeld je opa en oma? En hoe begin je na oorlog, als er weer vrede is, opnieuw? Kun je als alles kapot is, daarna juist weer beginnen met heel mooie nieuwe dingen? En hoe dan?

PLAYMAKING IN MIJN UPPIE ZONDER CLUPPIE

9 kinderen uit de Rivierenbuurt en de Pijp maken hun debuut.

Eenzaam en alleen. Dat ben je in de woestijn of op een onbewoond eiland, als alle andere mensen heel erg ver weg zijn. Of als je oud bent, en slecht ter been, en al je vrienden ook. Eenzaam ben je in lockdown en in quarantaine, als je helemaal alleen bent. Maar is iedereen die alleen is ook altijd eenzaam? Negen kinderen uit de Rivierenbuurt en de Pijp denken van niet. En waarom dat is? Dat gaan ze je laten zien.

Één-op-één: Verhalen van mijn onzichtbare familie

8 kinderen uit Amsterdam Oost maken en spelen met een professionele storyteller hun eerste eigen verhalenroute

Studio 52nd heeft acht kinderen uit Amsterdam Oost gevraagd om op zoek te gaan naar hun onvertelde familie verhalen. Familieleden waar je héél weinig over weet en waar familieleden altijd geheimzinnig over spreken. De kinderen krijgen bij Mezrab een stoomcursus in de eeuwenoude kunst van het verhalen vertellen. Samen met Mezrab’s professionele storytellers halen ze dit onbekende familielid uit nevelige mysteries en zetten hun duistere geheimen in de spotlight.