Wij maken theater. Niet zomaar theater. Kinderen en jongeren in moeilijke situaties maken voorstellingen met theaterprofessionals. Ze schrijven de teksten, of ze staan zelf op de planken. Ze maken theater over wat hen bezighoudt. Soms gaat dat over grappige, of verdrietige en soms over lastige en bijna onbespreekbare onderwerpen. Dus onze voorstellingen gaan ergens over. Altijd.

Special Editions

(W)RAP MY HIJAB (13+)

Een voorstelling over de keuze voor dragen of toch niet

Geschreven door jonge moslima’s

De Hijab. De discussie en de vooroordelen er omheen spelen om de zoveel tijd weer op. Dragen of niet dragen is de vraag waarop meiden al jong een antwoord moeten geven. Wat je ook kiest, iedereen vindt er wat van: je broer, je feministische mentor, de tramconducteur en je klasgenoten.

Meiden tussen 15 en 18 jaar uit Amsterdam schrijven over hun keuze en overwegingen rond de hijab. En over de meningen waarop ze, vaak ongevraagd, worden getrakteerd. Wij vragen jonge moslima’s uit Amsterdam hun eigen rap te maken.

FOK ME HOKJE (13+)

Met teksten die jongeren schreven over hun gender en seksuele oriëntatie.

Welkom in het dierenrijk, waar mannelijke flamingostellen andermans eieren uitbroeden en de anemoonvismannetjes in vrouwtjes veranderen. Waar geen hokjes zijn en niemand ooit van homo, hetero of trans heeft gehoord. Alleen de mensensoort zet elkaar vast in hokjes. En kom je uit je hokje, dan ben je in gevaar.

Een voorstelling onder regie van Gable Roelofsen en gespeeld door Dionisio Matias (Bonte Hond), Diederik Kreike (VPRO – Koken met konijnen) en Smita James (Shrew Her).

Wie is baas? (13+)

Een voorstelling over het koloniale heden

Geschreven door jongeren met of zonder voorouders uit de koloniën

De jongeren van Open Schoolgemeenschap Bijlmer schreven onder begeleiding van de studio hun gedachten en gevoelens op over de zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis. Drie theatermakers gingen vervolgens onder de eindregie van Gable Roelofsen met de teksten aan de slag, en maakten een muzikale voorstelling van 45 minuten. De voorstelling speelde afgelopen jaar in verschillende theaters door Nederland en zal november en december 2020 in reprise gaan.

Special Edition Light

(on)schuld

Als je te weinig geld hebt in Nederland, dan is dat vast je eigen schuld. Dan ben je hoogstwaarschijnlijk lui, dom of allebei. Zo is het gewoon. Of toch niet? 

In 2020 starten wij met een pilot, een vervolg op Eigen Schuld, genaamd (On)schuld, speciaal voor professionals. De monoloog geeft de stress van geldzorgen weer en biedt aanleiding voor een gesprek.

 

Vanaf januari 2021 op aanvraag beschikbaar

KIDS EDITIONS

PLAYMAKING IK ZAG TWEE HANEN BROEDEN SAMEN

8 kinderen uit Amsterdam Oost maken hun debuut.

Het broedseizoen is in volle gang! Vogels bouwen hun netjes en bereiden de komst voor van hun kuikentjes. De mannetjes verzamelen het voedsel terwijl de vrouwtjes de eieren warm houden. Tenminste, daar gaan we als mens vanuit, maar is dat wel zo in de natuur? Acht kinderen uit Amsterdam Oost gingen naar ARTIS en vroegen het de dieren zelf.

ÉÉN-OP-ÉÉN DUIZEND ANJERS EN GRANATEN

8 kinderen uit Amsterdam Oost maken hun debuut.

Wat zou je doen als je plots wakker wordt in een oorlogsgebied? Of als je net een aanslag hebt overleefd? Kun je je dat voorstellen? Ken je mensen die weleens verhalen hebben verteld over een echte oorlog, bijvoorbeeld je opa en oma? En hoe begin je na oorlog, als er weer vrede is, opnieuw? Kun je als alles kapot is, daarna juist weer beginnen met heel mooie nieuwe dingen? En hoe dan?

PLAYMAKING IN MIJN UPPIE ZONDER CLUPPIE

9 kinderen uit de Rivierenbuurt en de Pijp maken hun debuut.

Eenzaam en alleen. Dat ben je in de woestijn of op een onbewoond eiland, als alle andere mensen heel erg ver weg zijn. Of als je oud bent, en slecht ter been, en al je vrienden ook. Eenzaam ben je in lockdown en in quarantaine, als je helemaal alleen bent. Maar is iedereen die alleen is ook altijd eenzaam? Negen kinderen uit de Rivierenbuurt en de Pijp denken van niet. En waarom dat is? Dat gaan ze je laten zien.

Één-op-één: Verhalen van mijn onzichtbare familie

8 kinderen uit Amsterdam Oost maken en spelen met een professionele storyteller hun eerste eigen verhalenroute

Zwoele zomeravonden vragen om knisperende kampvuurverhalen. Maar waar haal je die spannende verhalen dan vandaan? Studio 52nd heeft acht kinderen uit Amsterdam Oost gevraagd om op zoek te gaan naar hun onvertelde familie verhalen. Familieleden die ver weg wonen, raadselachtig werk doen en veel reizen. Die waar je héél weinig over weet en waar familieleden altijd geheimzinnig over spreken. De kinderen krijgen bij Mezrab een stoomcursus in de eeuwenoude kunst van het verhalen vertellen. Samen met Mezrab’s professionele storytellers halen ze dit onbekende familielid uit nevelige mysteries en duistere geheimen in de spotlight.

PLAYMAKING Ik hier, jij daar

Over niet samen kunnen zijn.

Gescheiden zijn of worden. Uit elkaar willen, of uit elkaar gaan. Is dat altijd alleen maar slecht nieuws? Of kan het soms ook hele leuke nieuwe dingen opleveren? Samen te zijn of niet samen te zijn, dat is de vraag die Studio 52nd onze jonge toneelschrijvers eens wilde stellen. En toen brak in maart het corona-virus uit en viel de inspiratie met bakken uit de lucht. Dat kan haast geen toeval zijn!

Potje voetballen op het schoolplein, belletje trekken, stoeipartijtjes met de buurkinderen… Dat ging de afgelopen maanden even niet. Na één les met een groep van tien kinderen uit IJburg, moesten we nota bene zelf uit elkaar! Maar dat laat de Studio 52nd kinderen niet tegenhouden. Zij kregen het videobellen binnen no-time onder de knie, volgden digitale schrijflessen en schreven gewoon weer tien knallende en superfijne toneelstukken.

Playmaking Voor wat? Hoezo deze?

Overpeinzingen van 7 jonge toneelschrijvers uit Amsterdam Oost.

Geschreven door kinderen en gespeeld door professionele acteurs

Elke ochtend staan honderden kinderen in Amsterdam Oost op en doen hun ding. Eten, school, chillen, slapen, huilen en lachen. Net als iedereen. Maar waarom? Hoezo? Wat heeft het voor zin en waarom doen we wat we doen? En wat is zin eigenlijk?

Studio52nd laat zeven kinderen uit Amsterdam Oost hun hersenen kraken over  de grootse vragen van het leven. Als ware filosofen onderzochten ze ingewikkelde vraagstukken als ‘Wie ben je?’, ‘Wat geloof je?’ en ‘Waarom bestaan we eigenlijk?’  Dat leverde naast interessante antwoorden soms ook nog meer vragen op. Aristoteles, Nietzsche en Kant zijn er niets bij!