Wij maken theater. Niet zomaar theater. Kinderen en jongeren in moeilijke situaties maken voorstellingen met theaterprofessionals. Ze schrijven de teksten, of ze staan zelf op de planken. Ze maken theater over wat hen bezighoudt. Soms gaat dat over grappige, of verdrietige en soms over lastige en bijna onbespreekbare onderwerpen. Dus onze voorstellingen gaan ergens over. Altijd.

Special Editions

GOOD GAME (GG)

Een voorstelling gemaakt door gamers voor iedereen die er niets van snapt

Voor wie nog niet gamet, is het hoog tijd te beginnen. De wereld van de toekomst is digitaal: een wereld die gamers helpen vormgeven. In Good Game (GG) geven zij zelf inzicht in de meerwaarde en de valkuilen van het gamen. Hobbyisten, professionele e-sporters en risicogamers trekken je mee in hun scherm.

Professionele muziektheatermakers van het Geluid Maastricht, Studio 52nd en Asko|Schönberg verwerken teksten en composities van een diverse groep jonge gamers in een fysieke en muzikale voorstelling. Een ode aan de speler en het spel, een genuanceerde reflectie op de invloed van gamen op je leven, maar bovenal: een broodnodige break away from keyboard.

Speelperiode: 9 december 2022 t/m 23 februari 2023

FOK ME HOKJE (13+)

Met teksten die jongeren schreven over hun gender en seksuele oriëntatie.

Welkom in het dierenrijk, waar mannelijke flamingostellen andermans eieren uitbroeden en de anemoonvismannetjes in vrouwtjes veranderen. Waar geen hokjes zijn en niemand ooit van homo, hetero of trans heeft gehoord. Alleen de mensensoort zet elkaar vast in hokjes. En kom je uit je hokje, dan ben je in gevaar.

Een voorstelling onder regie van Gable Roelofsen en gespeeld door Dionisio Matias (Bonte Hond), Diederik Kreike (VPRO – Koken met konijnen) en Smita James (Shrew Her).

Speelperiode: oktober 2022 t/m november 2022

(W)RAP MY HIJAB (13+)

Een voorstelling over wel of niet dragen en al die andere vragen

Geschreven door jonge meiden

Voor (W)RAP MY HIJAB schrijven jonge meiden raps, spoken words en verhalen over het dragen van een hijab. Over hun ervaringen en keuzes. De vragen die ze vaak krijgen. Maar vooral die hen juist niet gesteld worden. 

Regisseuse Khadija Massaoudi en dramaturge Saar Vandenberghe verwerkten deze persoonlijke verhalen in een muzikale performance met actrices Nora Akachar (Trauma’s van Nora) en Asma el Mouden (DEGASTEN). Geertje Geurtsen verzorgt de vormgeving en Ritzah Statia (Best of Fringe 2021) gaf bewegingsadvies. Na elke voorstelling praten Nora en Asma verder met het publiek. 

Speelperiode: 4 oktober t/m 12 november 2021

KIDS EDITIONS

MIJN KLEDING, JOUW MENING

Acht kinderen maken hun acteerdebuut, zij aan zij met een acteur

Mag een politieman naar zijn werk in het uniform van de brandweerman? Zou je gaan hardlopen in een jurk? Mag je in je pyjama naar de bioscoop? Of naar school? En je leraar? Wat zou je daarvan vinden? Er staat nergens dat het niet mag, toch doen we het niet.

De kinderen van Studio 52nd verzonnen verschillende personages die een bijzondere band hebben met kleding. Zoals een punkerfamilie, een jasje dat je moed inspreekt of een haarloze kat die droomt van een bontjas.

Samen helpen de kinderen je nadenken over al die moeilijke vragen over kleding. We gaan in gesprek: wat draag jij en wat betekent dat voor jou?

9 mei | 19:00 | Jeugdland, Amsterdam

10 mei | 16:00 | Jeugdland, Amsterdam

DOE FF CHILL MET JE DRILL

Negen kinderen uit de Rivierenbuurt maken hun schrijfdebuut.

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen stoer zijn en stoer doen? Ben je stoer als mensen bang voor je zijn? Als je je stoer kleedt, of stoer praat? Of probeer je dan iets te verbergen? Misschien moet je iets durven dat de meeste mensen eng vinden. Of iemand beschermen, die kleiner is dan jij. Ook best stoer, toch?

Onder begeleiding van onze professionele docenten en een heuse rapcoach hebben we onderzocht hoe je de kracht van rap kan gebruiken voor een mooie boodschap. Een creatief protest, een positieve beweging, tot uiting gebracht in zeven fantasievolle toneelteksten.

28 maart | 09:30, 11:30, 19:00 |  IJburgcollege

13 april | 13:00 | CC Amstel

PLAYMAKING OVER DE BRUG

Negen kinderen uit de Rivierenbuurt maken hun schrijfdebuut.

Een belangrijk en gevreesd moment in groep 8 is de Cito-toets en het schooladvies van je meester of juf. Een moment vol verwachtingen. Wat als je ouders het niet eens zijn met je advies? Wat als de leraar denkt dat je niet naar de havo kan, terwijl jij denkt van wel? En kunnen de verwachtingen van je ouders en je leraar ook te hoog zijn?

24 mei | 19.00 | CC Amstel

PLAYMAKING IK ZAG TWEE HANEN BROEDEN SAMEN

8 kinderen uit Amsterdam Oost maken hun debuut.

Het broedseizoen is in volle gang! Vogels bouwen hun netjes en bereiden de komst voor van hun kuikentjes. De mannetjes verzamelen het voedsel terwijl de vrouwtjes de eieren warm houden. Tenminste, daar gaan we als mens vanuit, maar is dat wel zo in de natuur? Acht kinderen uit Amsterdam Oost gingen naar ARTIS en vroegen het de dieren zelf.

ÉÉN-OP-ÉÉN DUIZEND ANJERS EN GRANATEN

8 kinderen uit Amsterdam Oost maken hun debuut.

Wat zou je doen als je plots wakker wordt in een oorlogsgebied? Of als je net een aanslag hebt overleefd? Kun je je dat voorstellen? Ken je mensen die weleens verhalen hebben verteld over een echte oorlog, bijvoorbeeld je opa en oma? En hoe begin je na oorlog, als er weer vrede is, opnieuw? Kun je als alles kapot is, daarna juist weer beginnen met heel mooie nieuwe dingen? En hoe dan?

Special Edition Light

(on)schuld

Als je te weinig geld hebt in Nederland, dan is dat vast je eigen schuld. Dan ben je hoogstwaarschijnlijk lui, dom of allebei. Zo is het gewoon. Of toch niet? 

In 2020 starten wij met een pilot, een vervolg op Eigen Schuld, genaamd (On)schuld, speciaal voor professionals. De monoloog geeft de stress van geldzorgen weer en biedt aanleiding voor een gesprek.

 

Vanaf januari 2021 op aanvraag beschikbaar