Wij maken theater. Niet zomaar theater. Kinderen en jongeren in moeilijke situaties maken voorstellingen met theaterprofessionals. Ze schrijven de teksten, of ze staan zelf op de planken. Ze maken theater over wat hen bezighoudt. Soms gaat dat over grappige, of verdrietige en soms over lastige en bijna onbespreekbare onderwerpen. Dus onze voorstellingen gaan ergens over. Altijd.

Special Editions

Wie is baas? 

Een voorstelling over het koloniale heden

Geschreven door jongeren met of zonder voorouders uit de koloniën

De jongeren van Open Schoolgemeenschap Bijlmer schreven onder begeleiding van de studio hun gedachten en gevoelens op over de zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis. Drie theatermakers gingen vervolgens onder de eindregie van Gable Roelofsen met de teksten aan de slag, en maakten een muzikale voorstelling van 45 minuten.

Eigen Schuld

Geschreven door jongeren die opgroeien met armoede

Deze populaire voorstelling voor jongeren en geld- en hulpverleningsprofessionals toerde van maart 2018 tot januari 2019 door Nederland.

Als je te weinig geld hebt in Nederland, dan is dat vast je eigen schuld. Dan ben je hoogstwaarschijnlijk lui, dom of allebei. Zo is het gewoon. Of toch niet?

Special Editions Light

Het jaar 5600 – Mijn licht op de toekomst

Geschreven door kinderen en gespeeld door professionele acteurs

De methode van Studio 52nd is geïntroduceerd in Eindhoven. 

Het playmaking-project is uit New York komen overwaaien via Amsterdam. Voor deze allereerste Eindhovense editie schreven tien kinderen uit Stratum een eigen toneelstuk rond de vraag: Hoe zorgen we ervoor dat in de toekomst nog licht brandt in de lichtstad?

Theater In Oost

Playmaking Voor wat? Hoezo deze?

Overpeinzingen van 7 jonge toneelschrijvers uit Amsterdam Oost.

Geschreven door kinderen en gespeeld door professionele acteurs

Elke ochtend staan honderden kinderen in Amsterdam Oost op en doen hun ding. Eten, school, chillen, slapen, huilen en lachen. Net als iedereen. Maar waarom? Hoezo? Wat heeft het voor zin en waarom doen we wat we doen? En wat is zin eigenlijk?

Studio52nd laat zeven kinderen uit Amsterdam Oost hun hersenen kraken over  de grootse vragen van het leven. Als ware filosofen onderzochten ze ingewikkelde vraagstukken als ‘Wie ben je?’, ‘Wat geloof je?’ en ‘Waarom bestaan we eigenlijk?’  Dat leverde naast interessante antwoorden soms ook nog meer vragen op. Aristoteles, Nietzsche en Kant zijn er niets bij!

Eén-op-één FISSA

Studio 52nd bestaat 10 jaar en geeft een feestje!

Kinderen zijn de sterren in een voor hen geschreven toneelstuk. Ze spelen één-op-één met een professionele acteur.

Laad het confettikanon en hang de slingers op. Strijk je mooiste outfit en doe glitters in je haar. Limo, bubbels, chips en taart. Studio 52nd blaast 10 kaarsjes uit. Dit jubileum verdient een feest: Fissa!

Jij bent uitgenodigd, net als de meest memorabele 52nd personages van de afgelopen 10 jaar. Als cadeau maken deze oude personages nieuwe avonturen mee uit de hoofden en harten van acht kinderen uit Amsterdam Oost. Want heeft Stuntschaap zijn dansschoenen wel aangetrokken? En vliegt Ferrari niet uit de bocht tijdens de polonaise? Is het Poep gelukt om Zeep uit te nodigen zonder dat zijn familie Pies en Scheet erachter komt?

Playmaking Rembrandts Insta

de verhalen achter zijn beste werken

Geschreven door kinderen en gespeeld door professionele acteurs

De kinderen van Studio 52nd hebben hun onderzoeksvaardigheden, fantasie, creativiteit en inspiratie gegeven aan Rembrandts schilderijen. Ieder heeft een eigen toneelstuk geschreven over wat ze hebben ontdekt. 

Als er in de Gouden Eeuw Instagram was geweest, dan zouden de zelfportretten van Rembrandt daar veel en vaak op schitteren; filter of geen filter! Maar wie was Rembrandt en wie zijn eigenlijk al die andere mensen op de schilderijen? Waar kijken ze naar? Benieuwd naar de avonturen die de kinderen hebben gevonden achter het schildersdoek? Hun toneelstukken spelen op 24 juni in Nowhere in Amsterdam-Oost.

Playmaking Hoe hoog wordt de halfpipe?

…..en andere inspiratie en fantasieën voor een fijn plein!

Geschreven door kinderen en gespeeld door professionele acteurs

Negen kinderen uit Amsterdam Oost kregen van het stadsdeel de kans om hun fantasieën, creativiteit en ideeën los te laten op het Steve Bikoplein. Ze schreven hierover een toneelstuk. Kom kijken en beleef zelf het beste plein van Amsterdam Oost.

Laat dat maar aan de kinderen van Studio 52nd over! Want wat voor geheimzinnige bewoners heeft het Steve Bikoplein? En wat doen ze dan? Wie gebruiken het plein? Zit Steve Biko zelf weleens op een bankje te chillen? Zijn er regels op het plein of is er misschien een baas?