Wie is baas? – Een voorstelling over het koloniale heden

De voorstelling bezoeken?

Wie is baas? is een openbaar toegankelijke voorstelling

Voor scholen is het mogelijk de voorstelling in een theater in de buurt in te plannen in de periode van 18 september tot 11 oktober, indien er een theaterzaal beschikbaar is.

Voor VO en MBO scholen bieden we de voorstelling aan in combinatie met een educatiepakket.

Vanaf 18 september tot 11 oktober staat de voorstelling in het theater.

Credits

Regie: Gable Roelofsen
Spel: Barry Emond, Karlijn van Kruchten, Cherella Gessel
Tekst: Jongeren 3 VMBO, Open Schoolgemeenschap Bijlmer

Wie is baas? is een samenwerking tussen Studio 52nd, Het Geluid Maastricht en Open Schoolgemeenschap Bijlmer

GESCHREVEN DOOR JONGEREN MET OF ZONDER VOOROUDERS UIT DE KOLONIËN

“Wat mijn voorouders hebben meegemaakt. De zweepslagen, verhongeren. Mensen hebben het moeten meemaken. Mensen? Nou, donkere mensen. Donkere mensen hebben deze shit moeten meemaken. Gewoon worden meegenomen en vervoerd als vee. Ze worden aap genoemd, of slaaf.”

Leerling 3 VMBO van Open Schoolgemeenschap Bijlmer

Iedereen weet dat Nederland vroeger koloniën heeft gehad; andere landen, ver weg, waar veel te handelen en te halen viel. En waar Nederland jarenlang de onderdrukker was. Je leert hierover op school, in een museum of op de televisie. Geschiedenis dus. Lang geleden, ver weg en een gesloten boek.

Maar kunnen we het echt al het verleden noemen? Want waarom maken we dan nog steeds die apengeluiden in de voetbalstadions? Waar komt het idee vandaan dat gekleurde mensen sexy en sterk, maar niet slim zijn? Hoezo is het belangrijk of je vol- of halfbloed bent? Is er misschien een koloniaal heden? En welke impact heeft dat op jou?

In Wie is baas? heeft Studio 52nd deze vragen gesteld aan jongeren van 3 VMBO van Open Schoolgemeenschap Bijlmer. Ze zetten hun gedachten en ervaringen over deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis om naar toneelteksten.

Onder eindregie van Gable Roelofsen maken drie theatermakers met en zonder koloniale voorouders van de teksten een drieluik van 45 minuten. Na de voorstelling gaan de acteurs in gesprek met het publiek.

Tegelijk met de voorstelling wordt ook een verdiepende les ontworpen, die aansluit op de voorstelling en die we in de klas aanbieden.

 

 

 

*Gable Roelofsen maakt deel uit van de dagelijkse leiding van muziektheater-collectief Het Geluid in Maastricht. Als maker toonde hij werk bij of in samenwerking met onder meer Veenfabriek, Reisopera, Oper Neukoelln en La Monnaie/De Munt.

De makers

Barry Emondsmal

“Ik wil het hebben over identiteit.
Wie ben je en wat betekent dat.
Wie had je kunnen zijn en waarom is dat niet zo.

Ik hoop de jongeren uit te dagen eerlijk en openhartig te zijn over zichzelf en een theatrale vorm hiervoor te vinden, die dat eert.”

Cherella Gessel foto Casper Koster smal

“Ik ben er dagelijks mee bezig, of ik nu wil of niet. Misschien is er meer hoop dan ik nu denk. Gaat verandering in de kringen van jongeren sneller dan in de mijne, en in de kringen buiten mijn bereik. Mij gaat het nog steeds veel te langzaam. Misschien kijken zij er wel heel anders tegenaan, en ontdek ik nieuwe ideeën, gedachtes en manieren om met confrontaties om te gaan. Die laat ik dan graag zien door te experimenteren met muziek en tekst.”

Karlijn van Kruchten foto Roeltje van de Sande Bakhuijzen smal

“Voor de wet zijn we toch allemaal gelijk? In de praktijk valt het blijkbaar nog vies tegen. Ik vind het interessant dat we in deze voorstelling vanuit verschillende perspectieven werken op het koloniaal verleden. Ik weet namelijk wel iets… maar niet alles. Wat is de juiste oplossing? Kan ik er wat aan doen dat ik wit ben? Moet ik mezelf schuldiger voelen? Ik verheug me erop die dingen uit te pluizen, en diepere lagen aan te boren.”

Mede mogelijk gemaakt door:

Speellijst

  • No upcoming events scheduled yet. Stay tuned!