Steun Studio 52nd bij de Social Impact Tour

Jaren geleden zette ze zich al in als schrijfbuddy, Big Buddy en actrice bij Studio 52nd: Roos Vogel. 24 mei presenteert ze de eerste avond van de Social Impact Tour van Tell to Inspire in het DeLaMar. Een deel van de opbrengsten van haar kaartverkoop gaat dankzij Roos naar Studio 52nd. Waaraan hebben wij die eer te danken? Tijd om bij te praten.

Cabaret tijdens de Social Impact Tour

Hoi Roos, wat leuk dat je je weer inzet voor Studio 52nd! Maar ehh… wat is de Social Impact Tour precies? Wat gaat er gebeuren?

“Op 24 mei start de Social Impact Tour van Tell To Inspire. De avond is gevuld met voorstellingen met als thema “Dit ben ik echt”. Op het podium staat een inspirerend artiestenteam van sprekers, dansers, muzikanten en cabaretiers. Tijdens de tour delen ze op hun eigen manier hun indrukwekkende verhaal met jou. Zolang live bezoek nog niet mogelijk is, wordt elk event live gestreamd.

De tour start op 24 mei a.s. met als eerste locatie Theater DeLaMar in Amsterdam. Ik heb de eer op die dag de avondshow te presenteren. Daarna wordt de tour vervolgd in 36 steden door heel Nederland. Elke artiest die meewerkt aan de Social Impact Tour zet zich in voor een zelf gekozen goed doel of initiatief, waar het grootste deel van de ticketopbrengst naar toe gaat.

Ik zet me in voor Studio 52nd! Met een ticket kun je de show ook later terugkijken, dus als 24 mei niet uitkomt en je wil toch graag Studio 52nd steunen, is dat geen probleem. Een ticket kopen werkt volgens het “pay as you like”-concept: je mag zelf invullen hoeveel je voor het ticket kunt missen. Dit vanuit de gedachte dat kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk moet zijn.”

Waarom koos jij voor Studio 52nd?

“Vanuit het thema “Dit ben ik echt” heb ik mijzelf de vraag gesteld: “wat heeft op mij nou echt Social Impact gemaakt?” Het antwoord daarop kwam al vrij snel naar boven: Studio 52nd! Ik heb in de praktijk mogen meemaken wat een mooie, warme organisatie dit is en hoe de kinderen en jongeren die deelnemen aan de projecten groeien, opbloeien en stralen. De kinderen en jongeren krijgen letterlijk en figuurlijk applaus en het is onbetaalbaar om te zien wat dat met ze doet.”

Wat heb je dan allemaal meegemaakt bij ons?

“Ik heb me vanaf 2015 tot 2017 ingezet bij Studio 52nd als schrijfbuddy, smartbuddy en actrice. Als één-op-één schrijfbuddy heb ik Latoja geholpen met het schrijven van haar eigen toneelstuk. Aan het einde van het meer-wekelijkse traject vond er een schrijfweekend plaats, waarin de puntjes op de i werden gezet en de toneelstukken afgeschreven werden. Eén van mijn leukste herinneringen hieraan is dat ik heb aangeboden één van de bestuurders van de busjes te zijn naar het weekend in Tuitjenhorn: ik had nog nooit in een busje gereden en moest door de krappe straatjes van Amsterdam-Oost de kinderen ophalen en weer thuisbrengen. Wat een avontuur!

Roos en Latoja op schrijfweekend in 2015

Latoja werd uitgekozen om te poseren voor de poster als aankondiging voor de toneelstukken en wat was ze daar trots op! Ik heb daarna in Latoja’s toneelstuk gespeeld (dat vond ze prachtig, gezien de band die we al hadden opgebouwd) en daarna heb ik haar als smartbuddy nog enige tijd begeleid in haar persoonlijke ontwikkeling en doelen.

Het toneelstuk van Latoja voerde ik op met Violet, die een van de eerste kinderen bij Studio 52nd was: haar droom en wens was om als echte actrice in een toneelstuk te spelen en ik was haar buddy en tegenspeelster hierin. Dit deed ze met verve en we hebben het ontzettend leuk gehad en veel gelachen tijdens de repetities en uitvoering.”

Roos en Violet in Als niemand kijkt (2015): het publiek kwam er maar niet uit… Was er iemand geen professional?

Die Violet is dit jaar begonnen aan de opleiding Docent Theater bij ArtEZ. Wat voor impact denk je dat onze projecten hebben op de kinderen die meedoen?

“Ik kreeg kippenvel toen ik hoorde dat Violet was toegelaten tot de opleiding Docent Theater bij ArtEZ! Als je dit leest Violet: gefeliciteerd!

De impact van de projecten is enorm groot. Het lijkt klein: een toneelstuk schrijven, wat doet dat nou voor een kind dat daar waarschijnlijk niet eens over nagedacht of dat nagestreefd had? Het is echter zoveel meer. Kinderen komen vaak uit situaties waarin ze geen stem hebben of niet gehoord worden en opeens mogen ze helemaal zelf hun gedachten, gevoelens en mening op papier zetten in een eigen toneelstuk, dat óók nog eens in het theater voor publiek ten tonele wordt gebracht door professionele acteurs. Stel je dat eens voor… Per week maken alle kinderen ongelooflijk grote sprongen in zelfvertrouwen, zelfbewustzijn, vertrouwen (in de toekomst) en ontwikkeling. Prachtig!”

En hebben deze ervaringen ook impact gehad op jou?

“Studio 52nd heeft een dermate grote impact op mij gehad dat ik vier jaar na het laatste contact, ze als eerste in mij naar boven kwam als goed doel waar ik me voor in wilde zetten tijdens de Social Impact Tour!”

Wat hoop je voor Studio 52nd?

“Ik hoop dat Studio 52nd nog heel lang zoveel impact mag maken op zoveel kinderen en dat dit initiatief zich uitbreidt naar andere steden en landen. Ik gun het namelijk elk kind en elke jongere om de kans te krijgen zijn of haar stem te laten horen!”

Waarom moeten we een ticket kopen voor 24 mei?

“Op 24 mei vertellen de deelnemende artiesten op hun eigen manier ook hun indrukwekkende verhaal, net als bij Studio 52nd. Hoe mooi is dat?”

Wij zien ernaar uit!

Help Roos via deze link.