Smita over de nieuwe generatie

Van 31 juli tot 8 augustus gaat Amsterdam los tijdens de Pride. Ook Studio 52nd is van de partij met FOK ME HOKJE. Elke dag spelen we de voorstelling, verspreid over de stad. Hij is dus niet te missen! Spoken word artist Smita James (zij/haar) speelt mee in FOK ME HOKJE. Ze vertelt wat het maakproces haar oplevert. ‘Always self identify!’

“Tijdens FOK ME HOKJE heb ik op een andere manier geschreven, op een nieuwe manier theater gemaakt. Regisseur Gable Roelofsen en choreograaf Winston Ricardo Arnon leggen de lat hoog. Ik leerde me overgeven aan het maakproces, ultiem te finetunen, die hoge lat te halen. Echt een mooie voorstelling te maken.

Tijdens het werken met de jonge schrijvers viel me op dat de nieuwe generatie meer aankan, sneller informatie verwerkt. Als wij gesprekken voeren met deze jonge mensen, hebben die gesprekken direct effect in de samenleving.

De voorstelling is een feest, maar we hebben een heel serieus doel met FOK ME HOKJE. We maken er onderwerpen mee bespreekbaar waar sommige mensen nog moeilijk over praten. Onderwerpen waar lang niet iedereen volledig van op de hoogte is. Ik heb tijdens het maakproces zelf ook nieuwe dingen geleerd. Bijvoorbeeld dat je van trans man geen zelfstandig naamwoord moet maken (transman is dus fout!). Trans zijn is bovendien heel privé.

Smita in FOK ME HOKJE

Eigenlijk komt de belangrijkste les van FOK ME HOKJE overeen met mijn denkbeelden van hoe het zou moeten zijn. Jij bepaalt zelf wie je bent, niemand anders. Always self identify!”

Van 31 juli tot en met 8 augustus staat FOK ME HOKJE op de Pride. Elke dag bespreken we een ander onderwerp. Op zoek naar kaartjes? Kijk hier.