Waar hebben we het moeilijk mee in de samenleving? Welke jongeren vinden we lastig? Die thema’s en die groepen zoeken we op. De jongeren schrijven zelf. Daarvoor geven we ze een korte cursus toneelschrijven. Theatergroepen als MAAS, Urban Myth en Wunderbaum spelen hun stukken. Onderwerpen: vastzitten in een jeugdgevangenis; seksueel grensoverschrijdend gedrag (met slachtoffers én daders), radicalisering, armoede en gender.

De voorstellingen zijn voor een brede groep jongeren; van VWO tot VMBO. We koppelen aan elke voorstelling een lespakket om met leerlingen het thema verder te verdiepen. Studio 52nd komt dus ook op school.

Voorstellingen

WIE IS BAAS? – nov/dec 2020

22 oktober zou WIE IS BAAS? in Almere aan de reprisetournee beginnen. We hadden er enorm veel zin in met Kimberley Agyarko te gaan spelen, maar we hebben moeten besluiten de voorstellingen tot en met 17 november niet door te laten gaan. Inclusief onze feestelijke première in Maastricht. De komende weken gaan we met alle betrokkenen op zoek naar nieuwe data waarop we de voorstellingen veilig kunnen spelen.

EEN VOORSTELLING OVER HET KOLONIALE HEDEN GESCHREVEN DOOR JONGEREN MET OF ZONDER VOOROUDERS UIT DE KOLONIËN

De jongeren van Open Schoolgemeenschap Bijlmer schreven onder begeleiding van de studio hun gedachten en gevoelens op over de zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis. Drie theatermakers gingen vervolgens met de teksten aan de slag, om te zoeken naar de beste vorm voor het toneelstuk. De eindregie is in handen van Gable Roelofsen.

FOK ME HOKJE – jan/feb 2021

Première 13 januari in Theater de Krakeling, Amsterdam

EEN VOORSTELLING OVER GENDER EN SEKSUELE VOORKEUR, GESCHREVEN DOOR JONGEREN.

Studio 52nd heet je welkom in het dierenrijk, waar mannelijke flamingostellen andermans eieren uitbroeden en de anemoonvismannetjes in vrouwtjes veranderen. Waar geen hokjes zijn en niemand ooit van homo, hetero of trans heeft gehoord. Alleen de mensensoort zet elkaar vast in hokjes. En kom je uit je hokje, dan ben je in gevaar.