Over de brug gaat door!

Op 16 december presenteert Studio 52nd de jeugdtheatervoorstelling Over de brug – dag groep 8! Vanwege de avondlockdown zijn er alleen overdag voorstellingen, voor schoolklassen uit de buurt. 

Ayman, Jaden, Chi-Reeny, Aurora, Chayenne, Asir en India bogen zich over een serieus probleem: de impact van klassenverschillen op je verwachte kansen in het onderwijs. Een belangrijk en gevreesd moment is het schooladvies van je meester of juf. Dan komen alle verwachtingen pas goed boven tafel. Maar ons schoolsysteem is heel erg gericht op één soort talent. Als je een wedstrijd bomenklimmen organiseert tussen een aapje, vis en ooievaar speel je toch ook geen eerlijk spel? 

De jonge toneelschrijvers zitten in groep 7 en 8 van basisscholen in de Rivierenbuurt en de Pijp. Zij lieten zich tijdens het schrijfweekend inspireren door deze metafoor en verzonnen allerlei verhalen gebaseerd op hun eigen superkracht. Bijvoorbeeld over een paard dat is geadopteerd door adelaars. Zij kunnen allemaal heel goed vliegen, maar het paard niet. Hij zou hen liever zijn rentalent laten zien. Na afloop van de voorstelling nemen belangrijke volwassenen plaats op het podium, die de kinderen hun vragen kunnen stellen. Welke talenten had jij wel graag laten toetsen? En hoe zou een alternatieve CITO toets eruit kunnen zien? 

Het is een behoorlijk volwassen onderwerp, maar het kan ons niet ingewikkeld genoeg zijn. Studio 52nd-kinderen toonden al wat ze ontdekten over onderwerpen als het koloniaal verleden, filosofie en gender- en seksuele diversiteit. Onderwerpen die volwassenen heel erg ingewikkeld vinden, maar waar kinderen met hun frisse blik een hele heldere kijk op hebben. 

Baal je dat je niet op school zit in de Rivierenbuurt of de Pijp en daarom uitgesloten bent van een plekje in de zaal? We gaan ons best doen om de voorstelling op een veiliger moment in 2022 opnieuw te spelen. Wil je daarvan als eerste op de hoogte zijn, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief