WIE IS BAAS? in het Noodhospitaal van Felix Meritis

Vandaag spelen we een programma voor de medewerkers van Ouder- en Kindteams Amsterdam. Daarin vormen scènes uit WIE IS BAAS? aanleiding voor een gesprek over racisme. Hoe ga je daarmee om als jeugdhulpverlener? Omdat we het programma via livestream moeten aanbieden, kunnen we gebruik maken van het Noodhospitaal van Felix Meritis. Binnenkort, in de laatste week van april, is hier nog een compilatie te bekijken van de beste scènes en inzichten. 

De medewerkers van de Amsterdamse jeugdzorgorganisatie Ouder- en Kindteams bezoeken het programma in het kader van hun inspiratiedagen. Dit jaar verdiepen zij zich in racisme en hoe daarmee om te gaan als hulpverlener. En natuurlijk hebben wij ons de afgelopen twee jaar voor de voorstelling WIE IS BAAS? verdiept in dit onderwerp.

Het Cultureel Noodhospitaal

Vanwege de lockdown zijn we op zoek gegaan naar een locatie met streamingsmogelijkheden. We klopten daarvoor aan bij het Cultureel Noodhospitaal van Felix Meritis, waar we met open armen werden ontvangen. Felix Meritis deelt haar faciliteiten namelijk kosteloos met andere culturele organisaties om in deze coronatijden te kunnen blijven creëren. Vanuit hun prachtige zuilenzaal geven we op 20 april de interactieve workshop aan de Ouder- en Kindteams.

Het programma

Ik ga besjes verzamelen. Daarmee kan ik mijn huid witter maken. Al zal dat moeilijk worden, want ik heb de allerlelijkste donkerbruine vacht.

– Cavia, Uit: In mijn Uppie zonder Cluppie

Tijdens deze interactieve livestream zien medewerkers van de Ouder- en Kindteams Amsterdam scènes uit de voorstelling WIE IS BAAS? en teksten uit een kindervoorstelling over eenzaamheid. Hierin staan de dagelijkse ervaringen met racisme centraal van Amsterdamse jongeren en kinderen, zodat hulpverleners in gesprek kunnen over het herkennen en erkennen van racisme. Aan de hand van inzichten uit het anti-oppression werk van Leticia Nieto zoeken we een antwoord op vragen waar jeugdhulpverleners tegenaan lopen. Zoals: hoe herken je onbewust racisme en hoe reageer je hierop? Door bewustwording te creëren en handvatten aan te reiken zoeken we uit hoe je jongeren en kinderen het best kan ondersteunen als ze dealen met racisme.

In de laatste week van april is er hier nog een compilatie te bekijken van de beste scènes en inzichten.

Credits:

Moderator: Dionne Verwey | Acteurs: Barry Emond, Karlijn van Kruchten | Sprekers: Leticia Nieto, Fanneke Verhallen |Teksten: Jongeren 3 VMBO van Open Schoolgemeenschap Bijlmer: Amana, Awa, Ceyda, Izet, Renivio, Saad, Salomo, Sherena, Siem en Tanisha. Schrijver van tekst uit “In mijn uppie zonder cluppie”: Uma| Programmamaker: Saar Vandenberghe | Productie: Manouk Martens | Trailer: Sergio Gridelli | Montage video’s: Kevin Klein | Scènefotografie: Felicia Curlingford | Beeld: Ingrid Jongens | Producent: Studio 52nd | Co-producenten van WIE IS BAAS?: Het Geluid Maastricht, VIA ZUID, Open Schoolgemeenschap Bijlmer