Klaar voor (W)RAP MY HIJAB?

De eerste theatervoorstelling van (W)RAP MY HIJAB staat voor de deur! Maandag 11 oktober speelt de voorstelling voor het eerst voor vrij publiek in Jeugdtheater de Krakeling. De maandenlange voorbereiding zit er dan eindelijk op. Wat kwam daar allemaal bij kijken? Studio 52nd licht wat hoogtepunten uit het maakproces van (W)RAP MY HIJAB uit.

Schrijfweekend

(W)RAP MY HIJAB is een jongerenvoorstelling over het (wel of niet) dragen van een hijab. Verhalen en teksten van acht Amsterdamse meiden tussen de 11 en 20 vormen hiervoor de basis. In augustus organiseerden we een schrijfweekend, waarin de meiden opdrachten en interviews deden, afgewisseld met samen eten en samen dansen op hun lievelingsmuziek. Een hele inspirerende start, voor ons en het hele team achter (W)RAP MY HIJAB.

Repetities

Regisseur Khadija Massaoudi en dramaturg Saar Vandenberghe selecteerden de teksten en interviews voor de voorstelling. De jonge meiden zelf zijn niet op het podium te zien, actrices Nora Akacher en Asma al Mouden spelen de voorstelling. Wel zullen de jonge meiden te horen zijn. Onder begeleiding van jonge muziekproducent Donisio Loswijk en Khadija namen ze fragmenten op die je in de voorstelling zult terughoren. Donisio maakte voor (W)RAP MY HIJAB ook de beats en andere muzikale intermezzo’s.

Tijdens de repetities kreeg het artistieke team bezoek van human beatboxer Abdelhadi Baaddi en mimespeler Ritzah Statia. Zij werkten met de actrices o.a. aan beatboxing en beweging. Als laatste stap in het repetitieproces speelden we deze week een try-out op het Calvijn College in Amsterdam-West. Daar speelden we voor het eerst voor jongeren; onze doelgroep. De leerlingen van het Calvijn College reageerden goed, en moesten veel lachen. Een goed teken voor de rest van de tournee!

Het laatste weekend

Maar we zijn er nog niet… Met de eerste voorstelling in het theater zo dichtbij, draait decorontwerper Geertje Geurtsen nog overuren. Zij ontwierp een decor dat vooral bestaat uit isolatiemateriaal zoals dat in radio- en muziekstudio’s te zien is, maar dan roodgekleurd. Een aantal onderdelen kwam later aan dan verwacht, waardoor Geertje dit weekend nog keihard aan de slag is.

Ook voor Khadija en de actrices is er nog werk aan de winkel. Komende zondag vindt een tweede try-out plaats, in buurthuis Combiwel. Daar zien de jonge schrijfsters de voorstelling voor het eerst. Een spannend weekend, dus!

Wij kijken rijkhalzend uit naar maandag- en dinsdagavond. Dan komt alles bij elkaar in het theaterlicht van De Krakeling, en wat zal dat prachtig zijn. Ben jij erbij? Scoor snel je kaartje!