‘Heb ik geen leven? Maat: ik heb er duizend’

In het laatste weekend van mei begonnen Studio 52nd, Het Geluid Maastricht en het Asko|Schönberg ensemble met twintig jonge gamers aan het nieuwe Special Edition project GOOD GAME (GG). Op zaterdag werkte choreograaf Winston Ricardo Arnon met een aantal jongeren aan bewegingsmateriaal. Op zondag schreven jongeren de eerste teksten.

Limburg

Negen jongeren uit heel Limburg werkten met Winston aan typische gamebewegingen. Zowel vanaf de buitenkant – van het pakken van de controller of het hanteren van de muis – als vanaf de binnenkant – van hoe personages hun geweer gebruiken tot de manier waarop ze rennen en springen in games. In de voorstelling zullen ze een aantal van deze bewegingen terugzien.

Amsterdam

Op zondag kwamen dertien gamers bijeen om verhalen uit te wisselen. Sommige kwamen van ver, zoals Groningen of Deventer. Andere van vlakbij, zoals Uithoorn en ons eigen Amsterdam Oost. Na eerst een gamesessie op oude en nieuwe consoles (van NES tot Playstation 4) gekoppeld aan ouderwetse televisiekasten en nieuwe HDMI-schermen, gingen de schrijvers in spe in gesprek met Glenn Helberg om de ervaringen met gamen een plekje te geven.

Daarna gingen de jonge schrijvers met hun buddy aan de slag. Grappige, gevoelige, stoere of gefrustreerde ervaringen vonden hun weg naar het papier. Eén schrijver kroop achter de console. Woord voor woord dicteerde hij wat er in hem omging op een missie door de woestijn. Smita James – bij ons bekend van FOK ME HOKJE – hielp daarnaast een aantal gamers met het schrijven van spoken words. Andere schrijvers gingen alleen aan het werk.

Oude bekenden! Noza (links) schreef zijn eerste toneelstuk tijdens een van onze Playmakingprojecten. Dio (rechts) speelt in FOK ME HOKJE en keert terug in GOOD GAME (GG).

Na afloop droegen een aantal schrijvers de eerste pareltjes voor. Iemand vertelde over die ene eindbaas waar hij twee weken dagelijks uren had geworsteld. Een ander had een stoere spoken word geschreven: ‘Mensen zeggen dat ik geen leven heb. Maat: ik heb er duizend.’ Streamer en muzikant Nigel Sean, die de dag begeleidde, sloeg hiervan stijl achterover. Zo veel talent! Sfeerverhogend was ook zijn tip om opmerkingen als ‘ik maak je af!’ altijd op te volgen met de zinsnede ‘in game, hoor, in game.’

Na de zomer volgt nog een tweede weekend, met alle jonge gamers samen. Op 9 december 2022 gaat het resultaat in première. De voorstelling speelt in het onderwijs gecombineerd voor scholen overdag en ouders ’s avonds. Lees verder.