FOK ME HOKJE geselecteerd voor Gendi.nl

In november gaat FOK ME HOKJE weer spelen voor scholieren door heel Nederland. Stichting School & Veiligheid biedt op hun nieuwe themawebsite Gendi.nl onze theatervoorstelling aan als lesmateriaal. Op de website krijgen leraren alles wat ze nodig hebben om aandacht te besteden aan dit belangrijke onderwerp.  

Gendi.nl is de nieuwe themawebsite van Stichting School & Veiligheid over gender- en seksuele diversiteit in het po, vo en mbo. Gendi is de eigentijdse opvolger van Gay&School. De website wil alle mensen in het onderwijs inspireren en informeren hoe ze op school ruimte kunnen maken voor deze thema’s.

Gendi begint bij sociale veiligheid op school en trekt daarvoor zo veel mogelijk ‘uit de kast’ op het gebied van lhbti+ en genderdiversiteit: praktische Gendi-tips, lesmaterialen, ervaringsverhalen, eigen filmpjes, fotostrips en meer. Met Gendi.nl hebben leraren alles bij de hand om met leerlingen te werken aan respect voor diversiteit.

FOK ME HOKJE

FOK ME HOKJE gaat over gender en seksuele oriëntatie. Hoe het is om uit de kast te komen, of er liever in te blijven. Maar ook over wat er zo moeilijk is aan het accepteren van verschillen. Zestien jongeren uit heel Nederland schreven de teksten die je hoort in de voorstelling. Veel van hen waren aangesloten bij een GSA. Andere hadden juist geen idee waar de afkorting LHBTI precies voor stond.

Hun verhalen over genderidentiteit en seksuele oriëntatie zijn de basis van de voorstelling die een startpunt is voor een dialoog over een maatschappelijk gevoelig onderwerp. Leraren behandelen zelf het voorbereidend lesmateriaal, na de voorstelling komen wij de klas in om de voorstelling na te bespreken.

Onze voorstelling is geselecteerd, omdat uit onderzoek blijkt dat het tonen van ervaringsverhalen van LHBT-jongeren, waar anderen zich in kunnen inleven, zorgt voor inleving en empathie van niet LHBT-jongeren. Theater, zoals FOK ME HOKJE, kan via inlevingsvermogen en empathie de houding van mensen verbeteren ten aanzien van een minderheidsgroep.