Feestelijke eerste Kids Edition in CC Amstel wordt zeer exclusief

1 december presenteren Ivy, Chanella, Rose, D’jaynaro, Desteny, Rayan, Michal, Noursy en Yanis hun allereerste toneelstuk in CC Amstel: “In mijn uppie zonder cluppie”. Voor Studio 52nd, die de kinderen begeleidde bij het schrijven ervan, is het ook een allereerste. De eerste Playmaking in Stadsdeel Zuid.

“Natuurlijk hadden we erop gehoopt om er een groot feest van te maken,” aldus Kevin Klein, assistent artistiek leider en tevens regisseur van de voorstelling. “Maar met een maximale capaciteit van 30 mensen in de zaal is een bezoek aan de voorstelling plotseling heel exclusief geworden.” Ouders, klasgenootjes, en de buddy’s – mensen die de kinderen 8 weken lang bijstonden in de schrijflessen – krijgen de eerste keus. “En dan zijn we al bijna de 30 mensen per voorstelling voorbij,” legt Kevin uit.

Voor de voorstelling dachten de kinderen na over eenzaamheid. “Een heel vaag begrip, natuurlijk,” vertelt Kevin. “Je kunt het niet zien of aanraken, en het is voor iedereen anders.” Toch is de meest voor de hand liggende uitleg dat alleen zijn en eenzaamheid hand in hand gaan. Iets waar dit jaar meer dan anders mensen ervaring mee opdoen. “Door COVID-19 zitten veel mensen alleen thuis. Maar niet iedereen. Dus om het thema invoelbaar te maken, komt die beperkte zaalcapaciteit waar we nu mee geconfronteerd worden misschien nog wel van pas,” zegt Kevin mysterieus.

De eenzame cavia

Hij is trots op waar de kinderen mee kwamen in deze eerste lessenserie in Amsterdam Zuid. Een van de kinderen verraste met een zeer meerlagig toneelstuk. Het gaat over een bruine cavia, die zich eenzaam voelt. Ze wordt uitgelachen door andere, blonde cavia’s dat ze niet wit genoeg is. “Eenzaamheid door je eerste ervaringen met racisme – dat is al heel moeilijk op te schrijven. Maar het gaat verder. De cavia gaat op zoek naar speciale besjes waar ze witter van wordt. Die besjes maken haar ziek. Een rechtstreekse verwijzing naar de destructieve cosmetische ingrepen die er zijn om je te kunnen conformeren.” Uiteindelijk vindt de cavia de kracht om het gepest naast zich neer te leggen en gelukkig te zijn met wat ze heeft. “Heel knap. Wat een scherpe blik heeft deze tienjarige schrijfster. Zij kon dagelijkse sociale dynamieken vertalen in dit mooie verhaal met een wijze moraal.”

De negen verhalen zijn verspreid over de dag te zien in CC Amstel. Tussen de voorstellingen door is steeds een uur doorluchtpauze. ‘s Avonds, is de voorstelling in tweeën gesplitst te zien voor een select gezelschap van ouders, buddy’s en bijzondere donateurs. “En portefeuillehouder Flora Breemer. Die komt onze activiteiten in Zuid feestelijk openen. Zo is het toch nog feest!”

In een eerdere versie van dit bericht stond nog één avondvoorstelling vermeldt om 19.00 uur. Deze is opgesplitst in twee voorstellingen. Eén om 18.00 en om 20.00 uur.