Wie is baas?
8 oktober 2019
Amsterdam
Podium Mozaiek
Meer info

Iedereen weet dat Nederland vroeger koloniën heeft gehad; andere landen, ver weg, waar veel te handelen en te halen viel. En waar Nederland jarenlang de baas was. Je leert hierover op school, in een museum of op de televisie. Geschiedenis dus. Lang geleden, ver weg en een gesloten boek.

Maar kunnen we het echt al het verleden noemen? Want waarom maken we dan nog steeds die apengeluiden in de voetbalstadions? Waarom bewonderen we mensen met een ‘light skin’?

Misschien is er wel een koloniaal heden… In Wie is baas? heeft Studio 52nd deze vragen gesteld aan jongeren van 3 VMBO van Open Schoolgemeenschap Bijlmer. Ze zetten hun gedachten en ervaringen over deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis om naar toneelteksten.

Onder eindregie van Gable Roelofsen maken drie theatermakers met en zonder koloniale voorouders van de teksten een drieluik van 45 minuten. Na de voorstelling gaan de acteurs in gesprek met het publiek. Bij de voorstelling hoort ook een verdiepende les, die we op een later moment in de klas aanbieden.