Dionisio is best hypocriet als het op gamen aankomt

De acteurs voor GOOD GAME zijn bekend! Ontmoet Dionisio Matias. Zondag 29 mei ontmoet hij op de eerste schrijfdag de jonge schrijftalenten, die hun ervaringen over games delen. Dionisio blikt vast vooruit.

Dionisio is geen vreemde bij Studio 52nd. Hij is nog tot en met november te zien in FOK ME HOKJE, onze vorige Special Edition. Voor hem zijn de schrijfweekenden van Studio 52nd dus niet nieuw. “Die reacties en gedachten van de jongeren, daar verheug ik me op. Je trekt een tijdje samen op, wisselt ervaringen uit. Je bouwt een band op. Dat vind ik echt een leuke maakmethode. Als je uiteindelijk op het podium staat, weet je dat het authentiek is wat je vertelt en voor wie je er staat.”

De acteur is zowel gamer (FIFA, GTA, Ghost Recon) als vader van een gamer, dus het thema ligt hem wel. “Als je zelf bezig bent, vind je het altijd mee vallen. Ik heb een groep vrienden waar ik online mee afspreek om te gamen. Eén, twee uurtjes (mompelend: worden vaak vier uurtjes) gewoon gezellig. Als ik het huis voor mezelf heb, kan ik rustig zes uur met een vriend zitten gamen. Maar als je iemand ziet gamen, dan is het toch anders. Na anderhalf uur achter het scherm vind ik vaak dat mijn zoon wel weer wat anders mag gaan doen. Best hypocriet, maar ja: ik ben volwassen, dus wie stopt míj als ik te lang doorga?”

“Ik ben heel benieuwd wat jongeren zelf voor ideeën hebben over hoe lang je kunt gamen voor het ongezond is. Dat idee dat gamen slecht voor je is – waar komt dat eigenlijk vandaan? De hand-oogcoördinatie van mijn zoon is beter dan die van mij ooit was. Gamen is ook veel meer dan die schietspelletjes van mij. Soms zie ik mijn zoon steden ontwerpen online, dat doet hij echt heel slim. Sommige hebben puzzels erin, waar je echt intelligent voor moet zijn. Dat kan toch niet alleen maar een slecht effect hebben? Het zou ook een nieuwe vorm van buitenspelen kunnen zijn. Dan is onze gedachtegang ouderwets en moeten we met onze tijd mee.”