Dionisio leert over privilege tijdens FOK ME HOKJE

Van 31 juli tot 8 augustus gaat Amsterdam los tijdens de Pride. Ook Studio 52nd is van de partij met FOK ME HOKJE. Elke dag spelen we de voorstelling, verspreid over de stad. Hij is dus niet te missen! Dionisio Matias (hij/hem) is acteur in FOK ME HOKJE en speelt daarnaast ook o.a. bij Bonte Hond en Maas Theater en Dans. Hij vertelt waarom hij meewerkt aan deze voorstelling over queer zijn. Dio: “Ik wil laten zien dat ik een ally ben.”

Dio in FOK ME HOKJE

“Ik was er nooit mee bezig, seksualiteit en gender zijn geen grote onderwerpen in mijn leven. Nu, met FOK ME HOKJE, realiseer ik me dat dat ook een privilege is. Toen ik op school zat – best een tijd geleden – heb ik niemand ooit gehoord over trans zijn of homoseksueel. Maar er moeten kinderen zijn geweest die worstelden met het lijf waar ze in zaten, dat moet gewoon.

Heftig moet dat zijn geweest, om niet te weten wat dat was en met wie ze konden praten. Wat dat betreft ben ik heel blij dat we er nu over praten, dat er meer informatie is, minder taboe. En dat jongeren elkaar kunnen ontmoeten op online forums en zo gemakkelijk contact met elkaar kunnen krijgen.  

Toch heeft het onderwerp voor veel mensen nog steeds uitleg nodig, zelfs al is er nu meer informatie te vinden dan vroeger. Hoe meer je het bespreekbaar maakt, hoe meer je kunt laten zien dat we allemaal normaal zijn. Hoe knap het is, ook, om jezelf te zijn. Hoe meer we met elkaar in gesprek gaan, leren over elkaar, hoe ruimdenkender we worden. 

Ik wil laten zien dat ik ook een ally ben voor wie queer is. Ook als ik hetero ben en jouw struggle niet heb gehad. Ik hoop dat vrienden van mij die trans zijn dat met mij kunnen bespreken, zonder zich af te hoeven vragen wat ik daar van zou kunnen vinden of hoe ik zou reageren.”

Van 31 juli tot en met 8 augustus staat FOK ME HOKJE op de Pride. Elke dag bespreken we een ander onderwerp. Op zoek naar kaartjes? Kijk hier.