Desiree over de eerste repetitie van de één-op-één

Op 4 mei spelen de Studio 52nd-kinderen uit Amsterdam Oost een voorstelling rond de dodenherdenking op de Joodse Begraafplaats. Die voorstelling hebben ze zelf bedacht, maar niet zelf geschreven. In de Eén-op-één staat namelijk het kind zelf op het podium, samen met een professionele acteur. Zij repeteren een tekst geschreven door echte schrijvers, die hun droompersonage en verhaal hebben verwerkt in het scenario.

Onze docent Desiree van Haaren was afgelopen weekend al druk bezig met het repeteren van deze nieuwe Eén-op-één Duizend anjers en granaten. Wij zijn dol op Desiree en het wordt hoog tijd dat jullie ontdekken waarom. Een interview.

desiree van haaren

Vroegste foto van Desiree bij Studio 52nd?

Sinds je 2013 meedeed aan de Eén-op-één Mozart met dubbel O, doe je bijna elk jaar wel mee in een productie van Studio 52nd. Sinds vorig jaar ben je ook bij ons aan het werk als docent. Vanwaar het enthousiasme?

Ik vind het altijd een feestje om met Studio 52nd mee te doen. Jullie gedachtegoed; werken vanuit het kind, de humor, de stijl en de creativiteit zijn allemaal elementen die ik zelf ook heel leuk en belangrijk vind als acteur, maker en docent.

Wat vind je het leukst om te doen? Doceren of acteren?

Ik vind beide ontzettend leuk om te doen. Maar ik kan m’n ei echt het beste kwijt in spel. De absurde personages en dingen die ik allemaal heb gespeeld, van sok tot schaap… Dat zijn uitdagingen die ik als acteur ontzettend leuk vind. En die je ook niet zo heel snel tegenkomt, ik bedoel maar; waar en wanneer krijg je nou de kans om een brein te spelen?

Maar wat doe je eigenlijk als docent bij de Eén-op-één? Waar moet je op letten?

Bij de Eén-op-één gaan acteurs samen met het kind repeteren en acteren. Zij krijgen dus echt een band met elkaar. Dat is iets heel bijzonders. Als docent zorg ik ervoor dat de acteurs en de kids elkaar leren kennen. Via oefeningen, spelletjes, opdrachten, en tijdens het eten. Ook let ik op de groepsdynamiek. Als docenten zorgen Kevin en ik voor rust en regelmaat, én heel veel lol. Aan het eind van het project word je echt een soort familie. Zo zorgen we ervoor dat de kinderen uiteindelijk helemaal kunnen stralen!

Hoe passen jullie de uitvoering van de Eén-op-één aan aan de coronamaatregelen?

Tijdens de repetities werken we vooral in bubbels, houden we afstand, werken we veel buiten of dragen we mondkapjes. Elk duo repeteert een korte voorstelling. Die spelen ze uiteindelijk in de openlucht op natuurspeelterrein Jeugdland, een te gek groot terrein met allerlei gave plekken voor voorstellingen. Op 4 mei mogen alleen de huishoudens van de jonge spelers komen kijken, dus mini-publiekgroepjes, die we in verschillende tijden delen, die allen een aparte route lopen… Snap je het nog? Ik zou willen zeggen, kom kijken, maar dat kan dus niet. Wel willen we het na de zomervakantie nog eens opvoeren voor algemeen publiek. Als het dan kan natuurlijk.

Op welk moment verheug je je het meest?

Ik kan niet wachten om de voorstellingen op hun plek in Jeugdland te zien. De acteurs en de kids hebben heel hard gerepeteerd en het zijn echt superleuke stukjes geworden. Het is de kers op de taart om ze dan in Jeugdland compleet te zien worden.

desiree van haaren

Desiree

Desiree is ook te zien in de digitale toneelschrijfcursus, die we vorig jaar ontwikkelden voor kinderen in lockdown. Zo kunnen alle kinderen toneelstukken leren schrijven! Meer weten over de Kids Editions? Lees hier meer