KIDS  EDITION (10+) IJBURG
Wil jij kinderen helpen bij het schrijven van hun eerste toneelstuk? Kinderen net dat duwtje in de rug geven dat het verschil maakt? Hun fantasie prikkelen en zien wat voor gekke, originele toneelstukken dat oplevert? En het resultaat dan uitgespeeld zien worden door echte acteurs op een professioneel podium?

Dan vind je het misschien leuk om schrijfbuddy te worden bij Studio 52nd. Deze geduldige vrijwilligers begeleiden kinderen één-op-één tijdens toneel schrijflessen. Daarin behandelen de docenten van Studio 52nd vragen als “Hoe maak je een personage?” en “Hoe zorg je dat je verhaal spannend wordt?”. Als buddy kom je niet zelf met leuke ideeën – bij ons zijn kinderen echt de schrijvers – maar prikkel je ze met vragen. Of je loopt even een inspiratie-rondje, en gaat op zo’n manier met ze in gesprek dat hun ideeën vorm krijgen.

De cursus sluit af met een schrijfweekendje op een boerderij buiten de stad. Daar schrijven de kinderen hun definitieve toneelstuk. Ben jij iemand die blij wordt van dit soort gesprekken aangaan met kinderen? En kun je bij de schrijflessen aanschuiven op vrijdagmiddagen in Amsterdam-Oost (IJburg)? Meld je dan gauw aan, want dan zijn we op zoek naar jou.

Om een beetje een beeld te krijgen is het misschien leuk om het volgende filmpje te bekijken.

Mocht je vragen hebben, mail of bel ons  dan!

Planning
– tussen 13 maart en 22 mei (m.u.v.  de meivakantie) schrijflessen op vrijdagmiddag van 13.30 tot 17.00. Op 22 mei is aansluitend ouderavond van 17.00-19.30
– 23 & 24 mei schrijfweekend in  Tuitjehorn (09.00 – 20.00). We rijden beide dagen op en neer.

De voorstelling is op maandag 22 juni om 09.30 (schoolvoorstelling) en om 19.00 uur in een theater op IJburg.

De laatste les, de evaluatie, is op vrijdag 26 juni

Indeling middag
13.30-14.00 Voorbespreking met schrijfbuddy’s
14.00-14.30 Kids ophalen
14.30-14.15 Appelsap drinken
15.00-16.30 Les
16.30-17.00 Kids naar huis brengen

Fanneke Verhallen
Artistiek Leider Studio 52nd
020-3319139 / 06-52314686

SPECIAL EDITION (12+): FOK ME HOKJE
Bij Studio 52nd zijn jongeren de ervaringsdeskundige tekstschrijvers van voorstellingen, die professionele theatermakers spelen door heel Nederland. Voor ons nieuwste project ‘Fok me hokje’ schrijven jongeren over gender en seksuele voorkeur en de rol die dat speelt in hun dagelijks leven. En jij kan ze daarbij helpen.

Ze volgen daarvoor namelijk lessen waarin ze de basis van toneelschrijven leren. Hoe maak je een personage, hoe zorg je dat je verhaal spannend wordt, etc. Daarbij worden ze bijgestaan door een persoonlijke schrijfbuddy, een volwassene die ze helpt als ze vastlopen bij het schrijven van hun verhaal. Dat zou jij kunnen zijn.

Je hoeft geen schrijver te zijn. Als je het leuk vindt om als vrijwilliger deze jongeren te begeleiden bij hun schrijflessen (en tussendoor zelf ook wat schrijftips mee te pikken) kom je al aanmerking schrijfbuddy te worden. Het idee is niet om als buddy zelf met leuke ideeën te komen. Bij ons zijn de jongeren echt de schrijvers. Maar om ze te prikkelen met vragen, of op zo’n manier met ze in gesprek te gaan dat hun ideeën vorm kunnen krijgen op papier.

Er doen twee groepen jongeren mee: VMBO-leerlingen van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer en jongeren van de Gender & Sexuality Alliance uit heel het land. De ene groep volgt schrijflessen op de dinsdagmiddag, de ander op dinsdagavond. Aan het eind van de cursus komen jongeren, hun buddy’s en theatermakers samen op het schrijfweekend op een boerderij buiten de stad.

De lessen zullen plaatsvinden in Amsterdam.

We geven les op de volgende data en tijden:
– zat 29 feb Introductie-sessie in Artis
– tussen 3 maart en 31 maart schrijflessen dinsdagmiddag (OSB) en dinsdagavond (GSA)
– 18 & 19 april schrijfweekendje buiten de stad (zonder slapen, we gaan op en neer)

Wat krijg je ervoor terug:
– Impactvol contact met jongeren in een zoekende fase van hun leven.
– Een introductie in toneelschrijven.
– (Vergoede) Uitstapjes naar Artis en een boerderij buiten de stad.
– Vrijkaartjes voor de premiere in januari 2021.

Mocht je interesse hebben en beschikbaar zijn op (in ieder geval een aantal van) de bovenstaande data, neem dan ajb zsm contact met ons op. Voor vragen kun je ook bellen naar het onderstaande mobiele nummer.

Fanneke Verhallen
Artistiek Leider Studio 52nd
020-3319139 / 06-52314686