Arne ziet overeenkomsten tussen theatermaken en gamen

De acteurs voor GOOD GAME zijn bekend! Ontmoet Arne Luiting. Zondag 29 mei ontmoet hij op de eerste schrijfdag de jonge schrijftalenten, die hun ervaringen over games delen. Arne blikt vast vooruit.

“Ik ben vooral heel erg benieuwd naar verhalen van jongeren”, vertelt acteur Arne Luiting, één van drie acteurs die de teksten van jongeren op het podium gaat brengen. “Ik speel nu zelf in Beat it, een voorstelling over geweld in games. Maar ik kan me goed voorstellen dat je veel meer kunt doen dan alleen waarschuwen. In Minecraft bouw je bijvoorbeeld een eigen wereld; heel interessant om te zien hoe je op die manier een utopische plek voor jezelf bouwt.”

Luiting legt uit dat hij benieuwd is wat een virtuele wereld beter maakt dan de wereld waar we zelf in leven. “Als acteurs doen wij eigenlijk net zoiets in het theater. Je bouwt een nieuwe wereld waar je in wil verdwijnen. Ik heb het idee dat jongeren dat ook doen. Daar komt nog bij dat je kunt chatten met mensen over de hele wereld: vrienden die je in het normale leven waarschijnlijk niet tegenkomt. Ik ben erg benieuwd wat jongeren hier zelf over te zeggen hebben.”

GOOD GAME zal zeker geen kinderlijk verhaal worden. “We onderschatten nog wel eens hoeveel ze eigenlijk al weten”, vertelt Luiting. “Je hoeft niet alles uit te leggen om je publiek iets te laten begrijpen. Ik denk dan ook niet dat ik me anders voorbereid dan als ik een voorstelling voor volwassenen zou spelen. Wel vind ik het belangrijk om een taal neer te zetten die jongeren verstaan. We willen begrijpen hoe zij denken en naar de wereld kijken, zodat ze zich ook met de voorstelling kunnen identificeren. Dat is voor mij het belangrijkste.”